Qigong

Qigong (spreek uit: tsjiekoeng) of ‘Chinese yoga’ is een Chinees systeem van gezondheidsoefeningen dat duizenden jaren geleden ontstond. Letterlijk betekent qigong zo iets als ‘oefening van levenskracht’. Hoewel de basisoefeningen van qigong gezondheid als eerste oogmerk hebben, wordt gezondheid altijd gekoppeld gezien aan je geestelijke ontwikkeling. De oefeningen zijn overwegend ontspannen, langzaam en geconcentreerd en hebben meditatieve lichaamshoudingen als uitgangspunt. Daarnaast bevat qigong ook ademhalingsoefeningen en meditatie.

Centraal staat het bewust worden, versterken en reguleren van de ‘qi’ of levensenergie. Regelmatige beoefening van Chinese yoga is bevorderlijk voor de innerlijke rust, ademhaling, ontspanning, concentratie, sensitiviteit, e.a. en kan zo een nieuwe kijk op lichaam, ziel en leven geven.

De oefenserie die bij de cursussen als basis wordt gebruikt is heet ‘Taiji Qigong’. Dit is een eenvoudige en gevarieerde oefenserie van 18 oefeningen. In één cursus leer je deze oefenserie die je dan zelf thuis kunt blijven oefenen als positieve bijdrage aan de rest van je leven. Het kan ter verdieping, correctie en inspiratie wel zinvol zijn om de cursus een aantal keer te herhalen. Naast deze oefenserie wordt er ook aandacht besteed aan andere Chinese en Tibetaanse yoga en meditatie oefeningen.

De vaste lessen worden gegeven door Sydney Leijenhorst.
De introductiecursussen worden gegeven door Christiana Bairaktari en Alex Tabak.