Tibetaanse Meditatie

Bij Tibetaanse meditatie gaat het kortweg om geestelijke oefening die leidt tot meer innerlijke rust, concentratie, helderheid, compassie, bewustzijn en vrijheid. De kernmeditaties staan bekend onder de namen aandachtsmeditatie (shiné of ‘mindfulness’), bewustzijns meditatie (lhaktong of ‘open awareness’) en hart meditatie (o.a. tonglen of ‘compassionate exchange’). Daarnaast zijn er diverse  meditatie vormen die zich richten op bepaalde thema’s zoals angst, dromen, liefde, innerlijk vuur, het stervensproces of de 5 elementen.

Met Tibetaanse Yoga worden lichamelijke oefeningen bedoeld met een spiritueel karakter of doel. In de oorspronkelijk betekenis van het woord kan dit ook allerlei vormen van meditatie omvatten, maar hier wordt de Westerse interpretatie van het woord gehanteerd.

Tibetaanse yoga is nog niet zo bekend in het westen. Veel vormen van Tibetaanse yoga werden alleen in besloten kring door ingewijden beoefend. De laatste tijd zijn er echter wat meer vormen van Tibetaanse yoga welke toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.

De lopende lessen zijn op de maandagavond, dinsdagochtend en donderdagavond, en op maandagochtend is er een extra oefensessie. Voor mensen die nog helemaal geen ervaring hebben op het vlak van yoga of meditatie zijn de introductiecursussen een ideale opstap mogelijkheid.