Sydney Leijenhorst

Hoewel het lesgeven in vechtkunst mijn eerste ‘werk’ en passie was, heb ik mij aanvankelijk eerst laten scholen in de gezondheidszorg. Na mijn middelbare school ben ik fysiotherapie gaan studeren en heb deze opleiding met succes afgerond. Ik heb daarna enige jaren als fysiotherapeut gewerkt, op freelance basis en voor mijzelf. Ontevreden over de diepgang en reikwijdte van het vak, was ik mij tijdens de opleiding al gaan verdiepen in oosterse vormen van geneeskunde. Uiteindelijk kwam mijn keuze, naast de vechtkunst, kwam te liggen bij de verschillende vormen van meditatie en yoga die ik op mijn pad tegenkwam. Met het lesgeven in Chinese yoga en meditatie (qigong) heb ik inmiddels zo’n 20 jaar ervaring. Inmiddels geef ik ook les in Tibetaanse vormen van meditatie en yoga. Sinds 2000 geef ik ook persoonlijke consulten. Coaching heet dat vandaag de dag, maar ik noem het liever ‘een goed gesprek’.

Naast de activiteiten onder de vlag van KenKon geef ik regelmatig les in het buitenland. Dit betreft met name karate en Chinese yoga (qigong). In het verleden gaf ik af en toe op projectbasis lessen en adviezen in de geestelijke gezondheidszorg op het gebied van ‘omgang met fysieke agressie’. Dit deed ik met name in opdracht voor het Centrum voor Consultatie en Expertise voor Zeeland en Zuid-Holland. Heb ik in het verleden ook een inventariserend onderzoek naar de omgang met (fysieke) agressie in de verstandelijk gehandicapten zorg.

Wat betreft de vechtkunst bezit ik een 1e dan judo, een 1e dan pancrase, een 2e dan shaolin kempo en een 6e dan karate (IOGKF). Ik heb ook aan wedstrijdsport gedaan, in verschillende systemen: judo, all-style, semi-ontact, shobu sanbon, kata en iri kumi. De meest tot de verbeelding sprekende prestatie op wedstrijdgebied was een gouden medaille op de ’94 IOGKF World Championship’ in de categorie ‘iri kumi teams’ en een 8e plaats op het onderdeel kata. Als leraar vechtkunst heb ik inmiddels 25 jaar ervaring in het lesgeven in verschillende vechtkunsten, cursussen en vakken aan een brede groep cursisten.

Het judo heb ik vooral geleerd bij Jan Weijers  en later nog bij Joop Hellegers; Shaolin Kempo en Kung-fu (wushu) heb ik eerst geleerd bij Klaas Padberg Evenboer en later, Hung Gar Kung-Fu, bij Jeff Hasbrouck en diens leraar Lai Ng Sam; het goju-ryu karate heb ik geleerd bij Harry de Spa. Nu is Morio Higaonna mijn directe leraar en ben ik in zijn naam Chief Instructor van Nederland.

Mijn onderricht in Chinese yoga en meditatie heb ik ontvangen van een hele reeks leraren en leraressen. De meest invloedrijken waren: Zhang Yu, Shen HongXun, Lu GuanJun, Bruce Francis, Yang JwingMing, Chrissie Coburn Krzowska en Ji JianCheng. In het taijiquan, een soort martiale vorm van qigong, ontving ik verder nog training van onder andere: Maerle Willemnier, Henny van der Heijden, Jeff Hasbrouck, Peter Ralston (Cheng Hsin) en Shen HongXun.

Mijn kennismaking met meditatie begon in 1977 met TM meditatie en verliep vervolgens via de Chinese yoga verder via Zen meditatie en uiteindelijk naar Tibetaanse vormen van meditatie die mijn kerninspiratie werden. Van de vele leraren en leraressen waren en zijn Lama Chime, Chrisie Coburn Krzowska, Dzogchen Ponlop Rinpoche, Dagsay Tulku, Dr. Nida Chenagtsang, Lama Kunga en Tenzin Wangyal Rinpoche,  op hele verschillende manieren de invloedrijksten. Mijn ‘Wortel leraar is Lama Chime.

T.a.v. moderne integrale presentaties van Boeddhisme en spiritualiteit waren met name Irini Rockwell, Diane Musho Hamilton en Terry Patten inspiratiebronnen.

Meer stamboom info – perpetuation of gratefulness

Bestuurlijk gezien heb ik een aantal functies bekleed in de vechtkunstwereld. Ik ben ruim vier jaar lang de coördinator geweest van de ‘NOGKA Instructors Course’; verder was ik lid van de kata commissie van de KBN, was ruim drie jaar bestuurlijk en technisch voorzitter van de IOGKF-Nederland, waarvan ik nu de Chief Instructor ben. Een organisatie met ca. 600 leden. Daarnaast geef ik ook les aan de lerarenopleiding van de KBN, NCS en FOG .

Ik heb veel ervaring met de organisatie van cursussen. Ik heb bijvoorbeeld ruim vijf jaar gewerkt als ‘impresario’ voor een Chinese leraar in Chinese heilgymnastiek en geneeskunde (Shen HongXun), ik heb binnen de eigen school veel activiteiten opgezet en tevens voor verschillende organisaties (NOGKA, KBN en IOGKF Nederland) trainingen en cursussen georganiseerd. Toch vind ik mijzelf hierin alles behalve compleet en werk ik liever samen met anderen die een op een vergelijkbare golflengte zitten. Het succes van KenKon heb ik dan ook voor een heel groot deel te danken aan anderen: leerlingen, vrienden, familie en andere vrijgevigen.

Ik geef momenteel les in:

  • Karate (Okinawa goju-ryu)
  • Chinese yoga (qigong)
  • Tibetaanse meditatie & yoga
  • Omgang met (fysieke) agressie in de gehandicaptenzorg
  • Integral Life Practice / Integral Bodywork / Embodyment

Wat mijn privé leven betreft: ik heb een levendig gezin met vrouw en drie kinderen van respectievelijk 30, 25 en 19 jaar.

Mijn huidige ambities zijn de volgende:

  1. Trainingscentrum KenKon een duurzame verblijfplaats bezorgen.
  2. Me verder te verdiepen in de verschillende disciplines die ik beoefen, zoals Tibetaanse meditatie, yoga en qigong.
  3. Een bijdrage te leveren aan een integraal begrip van de beoefening van vechtkunst, yoga, meditatie en andere disciplines. O.a. onder inspiratie van Ken Wilber’s werk.
  4. KenKon als gemeenschap van leerlingen, cursisten en lesgevers verbreden, versterken en verdiepen.
  5. Bijdragen aan een netwerk/gemeenschap van trainers met vergelijkbare ambities en inspiraties.

Sydney

Message for the practitioners of Tibetan meditation & yoga @ KenKon, Integral Life and Training Centre and potential guests for the TY session tomorrow:

Dear all,

Unfortunately there is no Tibetan Yoga class tomorrow, September 6. The traffic from here to Hamburg seems more challenging than I was used to. And I have to teach karate from Friday early evening to Sunday afternoon. Therefor I need to leave before 10 h. I realized this too late and was not able to find a replacement for my me in time. My apologies.

If you had any friends that planned to come – alone or with you – please let them know that there is no session, but that they are welcome next Friday.

I look forward to see you again next week at the meditation or yoga classes. Let’s make it a wonderful year!

Warm regards,

Sydney