“Relax”, zei een van ons, die het boek niet had gelezen, aan het begin van de avond. Aan het eind van de avond konden we dat allemaal beamen.

Met de leesgroep hebben we ons verder verdiept in Mahamudra. Op dinsdag 28 november hebben we Part 1: ‘Surveying the Path’ en Part 2: ‘The Mahamudra Journey’ besproken van het boek: ‘Wild Awakening: The Heart of Mahamudra and Dzogchen’ van Dzogchen Ponlop Rinpoche.

Part 2 van het boek, ‘The Mahamudra Journey’, neemt je stapsgewijs mee op het pad van Mahamudra: “Ultimately speaking, there is nothing on which to meditate because ordinary mind is stainless, luminous emptiness from the beginning”.

Het boek beschrijft de voorbereidingen, het pad en het resultaat (ground-path-fruition). We vonden dit deel van het boek erg technisch en conceptueel van opzet. De paradox is dat we deze concepten blijkbaar nodig hebben om uiteindelijk alle concepten los te laten: “….ordinary mind is stainless, luminous emptiness from the beginning”. Het is als het beklimmen van een berg, eerst moet je je voorbereiden en moet je moeite doen om de berg te beklimmen om uiteindelijk te kunnen zien wat er aan de andere kant is en om van het uitzicht te kunnen genieten.

Een ander aspect van het pad waar we bij stil hebben gestaan, is de rol van een leraar en devotie aan de leraar. De leraar is als een gids op wie je vertrouwt bij het beklimmen van de berg. Aangezien je de tocht wel zelf moet maken, ben je ook je eigen gids, je eigen leraar, en moet je vertrouwen op je eigen wijsheid.

Degenen die het boek hadden benaderd vanuit het denken waren er enthousiaster over dan degenen die het meer vanuit het gevoel hadden benaderd (2 van de 4 feeling functions van Jung). “It is often said in Buddhist teachings that in our life we need the two wings of a bird: one is wisdom and the other is a feeling of compassion and love” (Rob Preece – ‘Feeling wisdom’).

Vooral deze twee manieren van benaderen zorgden voor weer een levendig gesprek. Zoals met alle boeken die we tot nu toe gelezen hebben, zit de kern van het boek in het doorvoelen van de concepten door middel van meditatie. En uiteindelijk het loslaten van alle concepten. Het komt allemaal samen in clear-light mind: “….ordinary mind is stainless, luminous emptiness from the beginning”. Relax.