Op zaterdag 27 februari is een open Zendag in Kenkon gehouden onder leiding van Frank Dries en Olaf van Kooten. Tien mensen hadden zich aangemeld en er is van 9 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags gemediteerd zoals dat binnen het zen Boeddhisme gebruikelijk is.

Hoewel sommige deelnemers worstelden met het lange stilzitten vond iedereen de dag zeer geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar.

De groep varieerde erg veel wat betreft de ervaring met zenmeditatie (zazen). Enkelen hadden eerder nog niet langer dan een kwartier aan een stuk gezeten en anderen hadden meer ervaring en zijn lid van de doorlopende zengroep op Kenkon of hadden al eens kennisgemaakt met kortere (zazenkai) of langere (sesshin) zenretraites. Toch was de stilte en de rust die gecreëerd werd intens. Het programma bestond uit 5 sessies van een uur met daarin 10 minuten loopmeditatie (kinhin). ’s Ochtends was er een dharma praatje (teisho) van 20 minuten en ’s middags een vraag en antwoord periode (mondo) van ook 20 minuten. De loopmeditatie vond zowel binnen als buiten plaats. Tussen de middag werd er in stilte gegeten van een vegetarische lunch die verzorgd was door de huiscateraar van KenKon, Vreemde Streken.

Hoewel de dag in volledige stilte verliep was deze duidelijk een groepsgebeuren.
Tijdens de evaluatie aan het eind van de dag spraken de meesten uit dat zij dit graag wilden herhalen. Hiermee is niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor Wageningen iets nieuws ontstaan: een nieuwe vrucht aan de rijke boom van KenKon is geboren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *