Op 30 mei is de leesgroep weer bij elkaar geweest met op het menu dit keer ‘The Five Wisdom Energies’ van Irini Rockwell.

We hebben verkend wat de Vijf Wijsheid Energieën inhouden, de beschrijvingen bekeken van ‘how we shine’ en ‘how we get stuck’, en hebben uitgewisseld wat de Vijf Wijsheden, ook wel de Vijf Boeddha families genoemd, voor ons betekenen.

Iemand merkte op dat het een licht, luchtig boek is. We denken dat dat is omdat het boek laat zien dat er licht aan het eind van de tunnel is: we kunnen ons vrijmaken uit onze gesloten (neurotische) kant en ons openstellen voor onze open (wijsheid) kant. Dat is goed nieuws.

Het proces van gesloten naar open is het proces van ’transmutation’. Dat maakt het hoofdstuk ‘Embracing Who We Are’ tot een sleutelhoofdstuk van het boek: “…- the tool of unconditional loving-kindness, maitri, which allows us to be who we are unreservedly. Maitri provides a catalyst for us to enter the process of transmutation, a fundamental change in energy’.

Uiteindelijk gaat het erom Vijf Wijsheden te ervaren, of zoals iemand zei: “Het boek lezen is mooi, maar het ervaren is 100 keer mooier’. Irini raadt aan om iedere dag een activiteit uit ieder van de Vijf Wijsheden te doen of te ervaren: ‘The Daily Diet of the Five Wisdoms’.

Door onszelf te observeren, leren we wat onze neigingen zijn, hoe we handelen in bepaalde situaties, wat onze psychologische opmaak is, oftewel ‘our psychophysical barometer’. Zo kunnen we ook anderen observeren. Oefenen is het sleutelwoord, thuis, in het café, op reis, op TV, overal waar interactie, of geen interactie, is tussen voelende wezens.

Met oefening, kan je jezelf, en anderen, in en uit openheid en geslotenheid zien meanderen. Je maakt contact met jezelf, en met anderen, en ziet wat jezelf nodig hebt en wat anderen nodig hebben. Dan weet je ook wat er nodig is om goed te kunnen communiceren, want ieder van de Vijf Wijsheden vraagt een eigen stijl van communiceren. Het spel van de Vijf Wijsheden in volle bloei.

Zoals we nu al zien komen boeken die we eerder gelezen hebben iedere keer weer terug in onze gesprekken en dat zal met dit boek niet anders zijn. Zo bouwen we met elkaar een pad van inzicht in het Tibetaans Boeddhisme.

Het volgende boek dat we lezen is ‘The Myth of Freedom and the Way of Meditation’ van Chögyam Trungpa. In het Nederlands vertaald onder de titel: ‘De Myhte van Vrijheid en het Pad van Meditatie’.

De volgend keer wordt dinsdag 18 of 25 juli. Later kiezen we een van deze data en waar we elkaar ontmoeten.

Hartelijke groeten van de leesgroep.