Sinds kort is Sankaku op KenKon gestart met aikido-lessen voor kinderen.
Dinsdag van 16:00 – 17:00

Aikido voor kinderen

Aikido is niet echt bekend bij het grote publiek. Een reden hiervoor is waarschijnlijk dat aikido geen competitie kent, en dus nooit kan zorgen voor kampioenen, sporthelden, publiekstrekkers. Zeker voor kinderen kan dit juist een aantrekkelijk punt zijn: geen wedstrijden betekent niet alleen geen kampioenen, maar ook: geen verliezers!

Jaren geleden werd mij gevraagd een kinder-aikido-groep op te starten.
Ik was daar een beetje huiverig voor. Aikido bestaat uit complexe bewegingen, en partners moeten rekening houden met elkaars bewegingsmogelijkheden om ernstige blessures te vermijden. Dat leek mij een lastig beginpunt om met kinderen aan de slag te gaan. De vraag was echter zó groot, dat ik toch ben begonnen met een groepje.

Nu, na meer dan 12 jaar lesgeven aan kinderen tussen de 7 en 14 jaar, denk ik dat ik kan zeggen dat aikido voor kinderen niet alleen mogelijk is, maar bovendien heel waardevol kan zijn. Ik zie hoe kinderen meer zelfvertrouwen krijgen, soepeler worden in houding en beweging, hoe ze meer begrip op kunnen brengen voor kinderen die ‘anders’ zijn. Als ik van ouders hoor hoe een kind dat een driftbui krijgt zelf op het idee komt om ademhalingsoefeningen te gaan doen, krijg ik een warm gevoel van binnen – dat kind krijgt grip op zijn leven door iets dat ik onderwezen heb! Het mooiste van dit voorbeeld vind ik echter dat ik in een les wèl ademhalingsoefeningen aanbied, maar nauwelijks iets zeg over het gebruik van ademhalingsoefeningen buiten de aikido-les. Ik vind het prachtig dat een kind dat zèlf bedenkt!

Het mooiste van aikido voor kinderen is de manier waarop kinderen aikido-technieken spelenderwijs, bijna als vanzelf, oppikken. Waar volwassenen zwoegen om de juiste plaatsing, afstand, richting en timing onder de knie te krijgen, is de uitleg bij de kinderen soms: je pakt hem bij zijn arm en je legt hem op de grond. Laat ze de oefening even proberen, kom er een paar weken later op terug, en je ziet een techniek waar menig volwassene een puntje aan kan zuigen!

Sinds kort zijn wij ook in KenKon gestart met aikido-lessen voor kinderen:
Kinderen zijn welkom op onze les op dinsdag van 16:00 – 17:00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *