Frank Dries

Ik (‘63) werk in mijn dagelijks leven als fotograaf en hoofdredacteur van een straatkrant. In 1997 ben ik begonnen met zazen door er welbewust, direct en diep in te duiken. Sindsdien is het voor mij dagelijkse praktijk, even of iets langer, zitten. Jaarlijks ga ik enkele malen per jaar wat langer zitten, dat heet dan retreat of sesshin. Dus meestal oefen ik alleen, maar het samen met anderen in zazen zitten is voor mij een van de mooiste dingen die er bestaan. Je gaat dan een verbinding met anderen aangaat, of beter: je ontdekt dat die er al is. En je leert er van en het sterkt je om door te gaan.

Ik heb vele jaren bij Zenonderdedom in Utrecht gezeten maar na mijn verhuizing kon dat niet meer. Ik overwoog lange tijd om zelf een groep te beginnen, tot Olaf van Kooten me vroeg om in te vallen bij Kenkon. Zes maanden voor een groep zitten of ‘een blinde ezel het voortouw geven’, zoals een oud zen gezegde luid. Ik beschouw het ‘voorzitten’ als tweerichtingsverkeer en het is me prima bevallen, en wil graag doorgaan en bijdragen aan de groei en bloei van zen bij Kenkon.

In de twaalf jaar zazen heb ik kennis gemaakt met drie leraren en Roshi’s (meesters of ‘oude mannen’) uit de Rinzai traditie: Shodo Harada Roshi (One Drop Zendo), Ton Lathouwers en Jeff Shore. Een traditionele Japanse Leraar, een Nederlandse Ch’an leraar en een Amerikaanse professor uit Kyoto. Ademhalen uit het diepst van je wezen, het mededogen van het grote hart en het doorzien en doorsnijden van al het interne gebrabbel door alles in een te verzamelen en er mee samen te vallen. Dat klinkt wel heel erg zen allemaal maar ik heb er nu geen andere woorden voor. Ik zoek wel nieuwe en vind ze ook, bij mezelf en bij anderen. Zo is zazen voor mij ook een ontdekkingstocht, een pad van steeds vernieuwde verwondering.

Ik graaf door, het liefst een diepe kuil dan vele ondiepe. Die heet dus zazen, simpel in stilte zitten en er bij blijven, wat er ook gebeurd. Dat is soms niet eenvoudig en soms is het heerlijk. Als het leven zelf.

Naar de Zen Meditatie pagina