Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Qigong Seminar

14 juli 2018 10:0015 juli 2018 17:00

Seminar Chinese ‘Yoga’, voor gevorderden & onbevreesden

Met Sydney Leijenhorst

Van Bewuste Regulatie naar Spontane Transformatie

Qigong

Qigong is een duizenden jaren oude traditie die veel ontwikkelingen, rijping en verrijking heeft meegemaakt. Het heeft sjamanistische wortels in een ver verleden; werd beïnvloed door de verschillende spirituele tradities van China, zoals het Boeddhisme en het Daoïsme; raakte vervlecht met de Traditionele Chinese Geneeskunde; en kwam in de laatste decennia in het vizier van moderne wetenschap.

Simpel gezegd werkt qigong – energiewerk – via de beïnvloeding van onze energie-huishouding aan het herstellen van onze innerlijke balans, gezondheid en persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Daarvoor worden oefeningen gebruikt die invloed uitoefenen via lichaam, adem[energie] en geest. Het meest bekend van qigong zijn de natuurlijke vloeiende bewegingen, die velen ook kennen van taiji [taijiquan], maar het omvat ook ademhalingsoefeningen, klanken en meditatie.

Benaderingen

Qigong kent ook verschillende benaderingen. Een manier om de benaderingen in te delen is in: geleid bewegen, creatief bewegen, geïnspireerd spontaan bewegen en spontaan bewegen.

Deze benaderingen vormen een spectrum van bewuste regulering van lichaam, [adem]energie en geest naar spontane psychofysieke transformatie. Het eerste – geleide bewegingen – is gericht op bewuste regulering en is het meest bekend in de qigong wereld. Het is tevens de benadering van veel andere vormen van yoga uit andere culturen.

Spontane Transformatie

De wijsheid van spontane transformatie is deels verloren gegaan of weg gedrukt naar de zijlijn van de ‘mainstream’ van yoga en meditatie en de tradities waarin deze ontstonden.

Soms wordt het ook wel gezien als een gevorderde vorm van yoga waar je klaar voor moet zijn. Dat is ook wel enigszins zo. Het vraagt een zekere stabiliteit en rijpheid, een geleidelijke opbouw en goede begeleiding om op een veilige en zinvolle manier de diepte en kracht ervan te ontdekken.

Dit weekend is een onderzoek van de weg van bewuste regulatie naar spontane transformatie, met de nadruk op de laatste delen van die weg. Hiervoor worden geleide oefeningen uit verschillende qigong systemen gebruikt, als opstap.

De inhoud zal mogelijk ook bezien worden vanuit andere tradities, zoals bijvoorbeeld die van het Tibetaanse Boeddhisme [in het bijzonder i.r.t. onderdelen

zoals de expressieve korde rushen oefeningen uit de dzogchen traditie, de archetypische yoga en de innerlijke yoga].

Voor wie?

Voor mensen die zich aangetrokken voelen tot diepe, dynamische en belichaamde vormen van energiewerk en meditatie, en die van de Chinese [en Tibetaanse] cultuur in het bijzonder.

Het weekend is geschikt voor mensen met de nodige jaren ervaring met ‘body-mind disciplines’, een basale fitheid, een redelijk stabiele geestelijke en lichamelijke gezondheid en nieuwsgierigheid en durf in relatie tot dit avontuur dat zich uitstrekt buiten de grenzen van het bekende.

Of deelname past wordt in de regel via een persoonlijk gesprek onderzocht en besproken, omdat voldoende algemene /of specifieke ervaring en een goede persoonlijke band rondom het weekend van belang is.

Sydney Leijenhorst

Sydney Leijenhorst heeft vier decennia ervaring in de beoefening van en het onderricht geven in vecht-, genees- en meditatieve kunsten. Daarbij stelt zijn achtergrond als fysiotherapeut en zijn betrokkenheid bij moderne integrale benaderingen van gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit hem in staat om een brede, diepe en integrale presentatie van dit oeroude traditionele Chinese oefensysteem te bieden. Dit onderwerp is één van zijn diepste inspiratieaders.

Wanneer, waar, enz.

Data: 14 & 15 Juli 2018

Programma: Zaterdag: 10 – 17 uur; gevolgd door een gezamenlijke potluckmaaltijd en avondprogramma van 20.00 uur tot 22.00 uur max; Zondag: 10 – 16 uur

Deelname: alleen volledige deelname, geen uitzonderingen.

Maximum aantal deelnemers: 20

Spreektaal: Engels of Nederlands. Afhankelijk van de aanwezigen.

Kosten: € 189,-, indien betaald voor 1 juni 2018; KenKon-leden, minima / studenten: € 149,-, indien betaald voor 1 juni 2018. Inclusief lunch en cursus materiaal.

Na 1 juni 2018: € 209,-; KenKon-leden, minima / studenten: € 169,

Locatie: KenKon Integral Life & Training Centre, Nieuwe Kanaal 11, 6709 PA Wageningen, Netherlands

Wijze van betaling: Na registratie ontvang je een factuur met aanwijzingen voor de betaling.

Annuleringsregeling: Meer dan 3 weken voor aanvang: volledige teruggave; meer dan 2 weken voor aanvang: 60% teruggave; meer dan 1 week voor aanvang: 20% teruggave; minder dan 1 week voor aanvang: geen teruggave.

Overigen: het is mogelijk om op KenKon te blijven slapen in één van de zalen op matten / foetons [€ 10 per nacht]. Kamers [2]: € 20 per nacht. Er zijn hotels en B & B’s in de buurt.

Registratie & Info: info@kenkon.org / +31-(0)317-452946

Gegevens

Begin:
14 juli 2018 10:00
Einde:
15 juli 2018 17:00

Organisator

Sydney Leijenhorst

Locatie

KenKon Integral Life and Training Center
Nieuwe Kanaal 11
Wageningen, 6709 PA
+ Google Maps