Boekbespreking Het Juwelenschip
Op 10 mei hadden we de tweede bijeenkomst van de leesgroep: gewoon een groepje mensen, die zich allemaal op hun eigen pad bevinden, die zich willen verdiepen in boeddhistische boeken en teksten, en die daar met elkaar over van gedachten willen wisselen. We hebben geen vast format of vaste agenda. We houden het graag open, informeel en verwelkomend.
De eerste keer hadden we de eerste vier hoofdstukken van The Wisdom of Imperfection van Rob Preece gelezen, en voor deze tweede bijeenkomst het hele boek. Met het boek als uitgangspunt hebben we persoonlijke ervaringen gedeeld. Hoewel we lang niet alles van het boek hebben kunnen bespreken, gaan we toch overschakelen naar een nieuw boek. In de loop der tijd zal de inhoud van The Wisdom of Imperfection vast wel weer naar voren komen. Het is een boeiend boek, een eye-opener.
De volgende bijeenkomst is op dinsdag 5 juli, om 19.30 uur. Voor locatie, mail leesgroeptibetaansbuddhisme@gmail.com.
Het volgende boek dat we gaan lezen is Het Juwelenschip van Longchenpa, in een nieuwe vertaling:
Gaandeweg zullen we bekijken hoeveel bijeenkomsten we aan dit boek zullen besteden.
Hopelijk tot dan. Hartelijke groet, Annique, Wieger en Serge
Het Juwelenschip
Een gids tot het besef van pure en totale aanwezigheid, het universeel scheppende principe.
Met een inleiding van Hans Korteweg.
Longchenpa (1308 – 1363) is een van de belangrijkste Tibetaanse leraren binnen de boeddhistische Nyingma traditie. Maar ook daarbuiten, zowel in boeddhistische als in niet-boeddhistische kringen, werd en wordt hij geroemd om zijn diepe inzichten. In ‘Het Juwelenschip’ geeft Longchenpa zijn commentaar op een vroegere Tibetaanse tekst. Zowel de oorspronkelijke tekst als het commentaar zijn zo eenvoudig en helder dat zij direct toegang geven tot de stralende eenheid van alles wat is. Daarbij is het ook, juist door de eenvoud, een confronterende tekst, die de eventuele ingewikkeldheden van de lezer zichtbaar maakt. Het is een meditatietekst die de werkelijkheid doet herkennen en tegelijkertijd het doodstaren op het oneigenlijke aan het licht brengt.
Longchenpa toont de lezer in ‘Het Juwelenschip’ de essentie van zijn leer, die duidelijk wortelt in het boeddhisme van zijn tijd, maar tegelijkertijd elke religie en ieder tijdvak overstijgt. ‘Het Juwelenschip’ is een tijdloos boek en kan daarom zeker ook in deze tijd dienen als een heldere en fijnzinnige gids voor de spirituele zoeker.
Dit boek is vertaald door een groep van negen mensen onder leiding van Hans Korteweg. Vijf jaar lang werkten zij met grote zorgvuldigheid aan deze vertaling. Hans Korteweg schreef de inleiding. Een deel van het boek bestaat uit commentaren van leden van de vertaalgroep. Hierin geven zij in eigentijdse bewoordingen een aanvullende verklaring op de van oorsprong Tibetaanse teksten.”