Laden Evenementen

Aan het eind van de introductiecursus organiseert de zengroep altijd een filmavond. De avond is gratis en is open voor KenKon leden en deelnemers van de introductiecursussen. Dit keer vertonen we de film Zen for Nothing.

Zen for Nothing

Verscholen tussen de bergen van de westkust van Japan ligt het kleine Antaiji zen-klooster. Hier komt een jonge vrouw aan om zich te laten onderdompelen in het kloosterleven.

Het klooster, gerund door een Berlijnse priester die op zijn zachtst gezegd atypisch is, lijkt een toevluchtsoord voor reizigers op zoek naar spiritualiteit. Maar als je goed kijkt wordt wat in eerste instantie een oase lijkt in het midden van de natuur langzaam maar zeker een plek waar mensen proberen te boeten voor hun zonden. Niet in staat zich te bevrijden van hun consumentengedrag worden de kloostergasten gekweld, op zoek naar iets zonder naam of vorm, waarvan zij weten dat het hen kan redden. Een illusie waarvan ze zich realiseren dat deze botst met de oplossing die door veel new age goeroes verkocht wordt. Tussen de reflecties op het zijn, van de zenfilosofie en het alledaagse, portretteert Zen for Nothing een buitengewone hedendaagse mensheid, universeel in zijn onvolkomenheden.