2014_beeldjes_TERABericht van Sydney Leijenhorst: In april ging ik op bezoek bij Antonie van Rooij, één van de hoger gegradueerde karateka van de ‘oude garde’. Antonie had me onder meer uitgenodigd omdat hij een hele verzameling Chinese beeldjes had. Hij dacht dat ik ze misschien wel kon verkopen voor ‘één of ander goed Tibetaans doel’. Ik heb hem toegezegd dat ik dat zou doen. De beeldjes zijn daarom vanaf nu te koop tegen vrije donatie. Alle opbrengsten gaan naar TERA.

Op de foto zie je het grootste deel van de verzameling, die veelal bestaat uit kleine, middelgrote en grote versies van een ‘Budai’ (Japans: Hotei). Budai was een rondreizende monnik die bekend stond om een kalme, stabiele geest en zijn vrolijke gemoed. Hij wordt  vaak ‘de lachende Boeddha’ genoemd. Je ziet zijn beelden vaak in Chinese restaurants om de eigenaar en gasten geluk en welvaart toe te wensen. Een ander opvallend deel van de verzameling bestaat uit vier mooie verbeeldingen van een lang bebaarde beoefenaar van taijiquan (in de volksmond: taitsjie) en een Shaolin monnik in een ‘dronkenman kungfu houding’.

Mocht je interesse hebben, klop dan even aan bij mijn kantoor. Vooralsnog staan ze daar even op een tafeltje uitgestald. Als het kantoor dicht is kun je door het raampje in ieder geval alvast een blik werpen op de beeldjes.

De kleine beeldjes mogen weg voor een één-cijferig getal + vrije donatie en de grote beelden voor een twee-cijferig getal + vrije donatie.

2014_beeldjes_TERA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *