Aikido is een Japanse bewegingsvorm, ontwikkeld uit traditionele gevechtskunsten, uit vroeger eeuwen. Het doel van die traditionele gevechtskunsten was om in een tijd vol geweld en gevaar een aanval te kunnen overleven en een vijand uit te schakelen. Om dit te bereiken was het niet alleen belangrijk goede technieken uit te kunnen voeren, maar ook de zenuwen te beheersen. Daarom besteedde men zoveel aandacht aan oefeningen om innerlijke rust en harmonie te verkrijgen.

Deze oude gevechtskunsten vormen de basis van het huidige aikido. Men probeert nu niet meer een tegenstander te beschadigen, maar zijn aanval te neutraliseren door zijn eigen kracht tegen hem te keren.

Bij aikido leer je reageren op slagen, stoten en ‘pakkingen’ op de pols,elleboog of schouders. Soms wordt gebruik gemaakt van houten wapens (mes, zwaard en stok) om op een grotere afstand van elkaar te leren werken.

Door met de beweging van de aanval mee te gaan, wordt de kracht van de aanvaller uiteindelijk tegen hemzelf gekeerd.Door cirkel- en spiraalvormige bewegingen zien de technieken er vaak heel sierlijk uit. Aan het eind van een techniek wordt de aanvaller geworpen of onder controle gehouden door middel van een klem op het gewricht. Deze klemmen werken over het algemeen via de natuurlijke bewegingsrichting van de gewrichten.

Bij trainingscentrum Kenkon worden de Aikidolessen verzorgd door Aikidoschool Sankaku. Alle leraren van Sankaku zijn rijksgediplomeerd en lid van de Judo Bond Nederland: Edy Kamalski, 5e dan; Sabine Lebenstedt, 3e dan; Eltje Boons, 1e dan; Ed van Breemen, 3e dan; Yvon Mattaar, 3e dan. Sankaku geeft ook les in Arnhem.